main-content

Lábtörlő választás szabályai

  • warning: Creating default object from empty value in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

1. Mekkorának kell lennie a lábtörlőnek?

Ha logikusan végig gondoljuk, könnyen megtalálható a megoldás.

Olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy legyen elegendő ideje összegyűjtenie a koszt.

Igen, igen a méret bizony számít! Tehát minél hosszabban gyalogolunk rajta végig, annál jobb!

2. Miből készüljön a lábtörlő?

Ezt már nehezebb megválaszolni, ehhez vagy korábbi tapasztalatok szükségesek, vagy szakmai tájékozottság.


Tudta, hogy a láb tisztasága, egészen korán fontos volt az embernek? A rómaiak például mozaikból készítettek lábtörlőt, melyen még egy üdvözlégy felirat is szerepel.

A lábtörlő szerepét a bejártban először durva, majd finomabb kövek lerakásával biztosították, hogy a kosz, por lejöjjön a talpról. A rangosabb családoknál különböző díszítést is használtak.

3. Hová tegyünk lábtörlőt? Hányfélét használjunk?

Ehhez a válaszhoz megint képzeljünk el egy átlagos képet. Például egy átlagos férfi vagy kamasz cipőt vastagabb, jó mélyen bordázott talppal, hogy komfortos legyen benne a járás. Meg egy átlagos őszi időt. Mi ragadhat erre a cipőtalpra? Sár, falevél, esővíz és por, leginkább. Ha a sarat szeretném leszedni valamivel, ahhoz mit kellene használni?

5. Ahogy a szemetes edényt üríteni, úgy a lábtörlőt takarítani kell!

A lábtörlők takarítása bizony aztán fogós kérdés! A legtöbben itt véreznek el. Mert kis hazánkban lábtörlőt takarítani csak kevesen tudnak, legalább is sikerült elhitetni ezt a fél országgal!


Az előzőekben taglaltuk, hogy mitől jó a jó lábtörlő. Fő erénye, hogy nagyon kemény és nagyon erős műszálakból készül. Éppen ezért a takarítása a lehető legegyszerűbb. Nem kell babusgatni, finomkodni vele, hanem jól oda kell csapni neki! Porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral.

4. Olyat lábtörlőt válasszunk, amivel nem csak lábat, hanem költségeket is megtakaríthatunk!

Egy jól megválasztott lábtörlő nemcsak a bejárat rendezettségéhez a cég imázsának erősítéséhez járul hozzá, hanem jelentős költség megtakarítást is eredményez.


Könnyű belátni, hogy az adott épületnek megfelelő méretű lábtörlőt, amely begyűjti az utcáról bekerülő kosz 85-90%-át, sokkal könnyebben, egyszerűbben és rövidebb idő alatt lehet kitakarítani, mint az épület egészéből összeszedni ugyanezt a mennyiségű szennyeződést.

Álljon itt százalékos arányban is, hogy hogyan oszlanak meg a költségek egy padlóburkolat esetében:

Beszerzési ár: 10%
Javítási költségek: 4%
Takarítási költségek: 86%