main-content

5. Ahogy a szemetes edényt üríteni, úgy a lábtörlőt takarítani kell!

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
A lábtörlők takarítása bizony aztán fogós kérdés! A legtöbben itt véreznek el. Mert kis hazánkban lábtörlőt takarítani csak kevesen tudnak, legalább is sikerült elhitetni ezt a fél országgal!


Az előzőekben taglaltuk, hogy mitől jó a jó lábtörlő. Fő erénye, hogy nagyon kemény és nagyon erős műszálakból készül. Éppen ezért a takarítása a lehető legegyszerűbb. Nem kell babusgatni, finomkodni vele, hanem jól oda kell csapni neki! Porszívóval, slaggal, nagynyomású vízsugárral.

Sokakat persze mélyebben is érdekel a takarítás tudománya. Fontos, hogy ezeket a drága lábtörlőket megfelelő módon tartsuk karban, hogy sokáig szolgáljanak. Olyanok ők, mint a szemetes edény.

Addig tudja tárolni a szemetet, amíg tele nem lesz. Ki kell üríteni időben, hogy el tudja látni a feladatát. Ha nem ürítem ki, akkor mellé potyog a szemét, koszos lesz körülötte minden. És persze ronda látvány is. Gondoljunk erre a hasonlatra, ha gyengélkedni látjuk lábtörlőnket. Egy jó minőségű, akár 5 kg port is össze tud gyűjteni és tárolni négyzetméterenként. Azt valahogy ki kell szedni belőle, különben hogyan várhatjuk el tőle a további hatékonyságot?

A jó lábtörlő ismérvei: hogy épül fel, hol tárolja a koszt?


  • Tűzött szálak: felfelé álló, tűzött szálak söprik le a koszt
  • Elsődleges hátlap: a szálakat egy ún. elsődleges hátlapba tűzik
  • Teherbíró hátlap: az elsődleges hátlapba tűzött szálcsomókat belevulkanizálják a teherhordó hátlapba, ami lehet PVC vagy gumi, ezek csúszásmentesek, erősen tapadnak a burkolatokra
  • Kosz tároló terület: a kosz tároló terület a tűzött "fűcsomók" között van, innen, tehát elég mélyről kell jó eszközökkel kitisztítani azt

Az 5. szabály tehát: gyakran takarítsuk a lábtörlőt, mert úgy szebb is, de legfőképp sokkal hatékonyabb!