main-content

2. Miből készüljön a lábtörlő?

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/mateker/domains/mateker.hu/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

Ezt már nehezebb megválaszolni, ehhez vagy korábbi tapasztalatok szükségesek, vagy szakmai tájékozottság.


Tudta, hogy a láb tisztasága, egészen korán fontos volt az embernek? A rómaiak például mozaikból készítettek lábtörlőt, melyen még egy üdvözlégy felirat is szerepel.

A lábtörlő szerepét a bejártban először durva, majd finomabb kövek lerakásával biztosították, hogy a kosz, por lejöjjön a talpról. A rangosabb családoknál különböző díszítést is használtak.

Ezt a régi kő alapot megőrizték még napjainkban is.


Régebben szinte semmi sem veszett kárba. Mindent újra hasznosítottak. Az ételmaradékot megették az állatok, a rossz ruhákból szőnyegeket, ágyelőket készítettek, sőt ennek utóhatásaként a tejeszacskóból lábtörlőt, szatyrot horgoltak.

De nagyanyáink a lábtörlőt nem csak tejeszacskóból készítették, hanem kukoricacsuhéból, nádból, szalmából, de horgoltak fonalból is.

Egy kicsit később nagyon divatossá vált a vasrács és a gumi lábtörlő, azonban egyik sem tudta teljességgel betölteni a neki szánt szerepet. Mit csináltak az asszonyok, hogy a tisztaságot minél tovább megőrizhessék? Felmosás után a vasrácsra vagy a gumira terítették a kicsavart felmosórongyot.

Épp úgy furcsaság számba megy a finn lábtörlő, melyet vasszerkezetre rögzített 3 kefe testesít meg. Ezzel a technikával minden bizonnyal kint marad a szennyeződés.

Azonban ennél többre is képes lehet a lábtörlő szőnyegünk. Minden esetben a fő cél a tisztaság megőrzése. Manapság modern, kifejezetten a lábtörlésre kifejlesztett anyagok vannak forgalomban, melyek még a divat színeit is figyelemmel kísérik. Ezek a modern anyagok lehetővé teszik az elme szabadjára engedését és a tisztaság maximális megőrzését akár mikrobiológiai szinten.


Milyen anyagok azok, amelyek a mai, elvárosiasodott, szennyezett környezetben megfelelően működnek?

Melyek azok a szerkezetek, amelyek a kültérben, az időjárási hatásokat is kibírják?

Nem mennek össze, nem fakulnak ki a nagy hőmérséklet különbségekre, a nap káros sugarainak hatására?

Miből készül az a szennyfogó szőnyeg, melyen akár ezrek is végiggyalogolhatnak egy nap, mégsem fekszenek el a szálai, rostjai nem adják fel a szolgálatot?

Mitől képesek magukban tartani a sok kilogramm port, homokot és csapadékot?


Nézzük csak a válaszokat ezekre a fontos kérdésekre!

Ezeknek a követelményeknek a különböző fémszerkezetek, műszálak és műanyagok felelnek meg a legjobban. Külső terekben a leghatékonyabb és leginkább időjárás állóak az alumíniumsínes szerkezetek. Itt alusínbe különböző kefesörtéket vagy gumi bordákat építenek be. Ezek lekaparják a sár nagyját, mint régen a sárlehúzók, vaskók. Az erős kefeszálak tehát nagyon hatékonyak és hosszú életűek. Képzeljünk el egy hátára fektetett, jó erős gyökérkefét. Pont így működnek.

Belső terekben szintén műszálas lábtörlőket ajánlott használni tartósságuk és hatékonyságuk miatt. A nagy lábtörlő gyártók kifejezetten a lábtörlők részére kifejlesztett elemi szálakból készítik termékeiket. Ez egy poliamid szál, melynek speciális strukturáltsága és sűrűsége lépés közben hozza létre azt az optimális súroló hatást, melynek következtében a cipőtalpakról lekerül a kosz.

A szálak funkciói:

a) aktív kaparószál - a szennyeződést távolítja el
b) kapilláris vízgyűjtő szál - nagy felületükkel a nedvességet szívják fel
c) nagy teherbíró képességű texturált szál - a rugalmasságot biztosítja

A poliamid szálú szennyfogó szőnyegek között is azokat a típusokat keressük, amelyek a kefesörtéhez hasonlóan vágott szálúak, azaz úgy meredeznek a szálai szabadon a cipőtalp felé, mint egy felfelé fordított erős cirokseprű. Ezeknek a szőnyegszálaknak a seprűhöz hasonlóan kell lesöpörniük a koszt. Ezt a munkát egy magába visszaforduló hurkolt szál nem képes hatékonyan elvégezni, csak az erős, felfelé meredező kemény kaparó szálak.

A vágott, erős szálak sok szennyeződést tudnak a szálak tövénél tárolni, s azt könnyedén el tudják engedni. Főleg hengerkefés porszívóval egyszerűen és gyorsan, szinte 100%-ig kitisztítható a lábtörlő.

A hurkolt, buklé szálak begyűjtik ugyan a koszt, de egyúttal csapdába is ejtik azt. A hurkok aljáról a legerősebb porszívó sem tudja tökéletesen kiszabadítani a port és a kvarckristályokat.


A 2. szabály tehát: fölfelé álló, kemény műszálak legyenek a lábtörlőben